Tafeltennisvereniging Trias
    Home    Agenda    Nieuws    Competitie    Standen    Uitleg jeugdtoernooien    Sponsors    Links    Facebook 

logo.jpg

“SponsorKliks,

jeugd.jpg

 

Uitleg Jeugdtoernooien

Voor de tafeltennisjeugd is er naast de competitie en activiteiten bij Trias nog veel meer te beleven. In Nederland worden diverse toernooien georganiseerd die meestal gericht zijn op de wat fanatiekere jeugd voor wie de prestaties ook belangrijk zijn.

Toernooien kunnen globaal verdeeld worden in twee groepen:

 1. Toernooien met indeling op competitieklasse
 2. Toernooien met indeling op leeftijdsklasse

Tijdens toernooien met indeling op competitieklasse nemen de spelers het op tegen tegenstanders die in dezelfde competitieklasse spelen. Dit betekent dat de tegenstanders ongeveer hetzelfde niveau hebben, maar een hele andere leeftijd kunnen hebben. Een voorbeeld van zo'n toernooi zijn de Afdelingskampioenschappen.

Tijdens toernooien met indeling op leeftijdsklasse nemen de spelers het op tegen tegenstanders die dezelfde leeftijdsklasse hebben. Dit betekent dat de tegenstanders ongeveer even oud zijn, maar een heel ander niveau kunnen hebben. Om dit niveauverschil niet te groot te laten zijn, wordt er gebruik gemaakt van een licentiesysteem. Dit betekent dat spelers meestal tegenstanders hebben die dezelfde licentie hebben. Voorbeelden van zulke toernooien zijn de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen en de Ranglijsttoernooien.

Hieronder vind je meer informatie over Jeugdtoernooien.

Competitieklassen

Hieronder staan alle competitieklassen die er zijn, zowel in de afdeling Oost (waar Trias in uitkomt) als in de landelijke competitie. De klassen staan op volgorde van sterk naar minder sterk.

 1. Landelijk A - Kampioensgroep
 2. Landelijk A
 3. Landelijk B
 4. Landelijk C
 5. Oost - Hoofdklasse
 6. Oost - 1e klasse
 7. Oost - 2e klasse
 8. Oost - 3e klasse
 9. Oost - 4e klasse
 10. Oost - 5e klasse
 11. Oost - Startersklasse

Leeftijdsklassen

Bij de jeugd bestaan vier leeftijdsklassen:

 1. Welpen
  • Geboren in 2008 of later
 2. Pupillen
  • Geboren in 2006 of 2007
 3. Kadetten
  • Geboren in 2004 of 2005
 4. Junioren
  • Geboren in 2001, 2002 of 2003

Licenties

Bij junioren, kadetten en pupillen bestaan zowel voor jongens als voor meisjes drie niveaus:

 1. A-Licentie
 2. B-Licentie
 3. Spelers zonder licentie

Bij de welpen bestaan twee niveaus:

 1. A-Licentie
 2. Spelers zonder licentie

A-spelers vormen de top van Nederland. Per leeftijdscategorie zijn er ongeveer 10-20 spelers met een A-licentie. Net daaronder zitten de B-spelers. Per leeftijdscategorie zijn er ongeveer 20-60 B-spelers.

Spelers met een A-licentie mogen meedoen aan A-ranglijsttoernooien en het Nederlands Jeugd Kampioenschap voor A-spelers. Spelers met een B-licentie mogen meedoen aan B-ranglijsttoernooien en het Nederlands Jeugd Kampioenschap voor B-spelers.

Jeugdlicenties gelden, tussentijdse promotie of degradatie op grond van resultaten uitgezonderd, tot het einde van het wedstrijdseizoen. Aan het begin van het nieuwe wedstrijdseizoen (per 1 augustus) worden alle spelers opnieuw ingedeeld. Toernooien voor spelers zonder licentie worden op basis van de ratinglijst ingedeeld.

Voor het seizoen 2018-2019 hebben Nienke, Femke en Thomas een B-licentie. De overige jeugdspelers van Trias hebben nog geen licentie.

Afdelingskampioenschappen regio Oost

Dit toernooi wordt jaarlijks georganiseerd en vindt de laatste jaren plaats in het Landstede Sportcentrum in Zwolle. De deelnemers spelen hier niet tegen leeftijdsgenoten (junioren, kadetten, pupillen en welpen), maar tegen spelers die in dezelfde competitieklasse uitkomen. Licenties spelen dus geen rol op dit toernooi. Alle deelnemers zijn lid van een vereniging uit de regio Oost.

Nederlandse Jeugd Kampioenschappen

Elk jaar organiseert de Nederlandse Tafeltennisbond de Nederlandse Jeugd Kampioenschappen (NJK). Dit toernooi vindt plaats in een weekend in april of mei. Op zaterdag is het toernooi voor spelers met een B-licentie en alle welpen zonder licentie (NJK-B). Op zondag is het toernooi voor de jeugd met een A-licentie (NJK-A). Halve finalisten bij de B-spelers mogen op zondag ook meedoen aan het NJK-A.

Nationale Jeugd Meerkampen

De Nationale Jeugd Meerkampen (NJM) vormen het grootste tafeltennistoernooi van Nederland. Voor de NJM worden in het najaar lokaal (per afdeling) voorronden georganiseerd. Tijdens die voorronden kan een plek afgedwongen worden voor de Landelijke Kwartfinale. Deze worden elk jaar in het eerste weekend van december ergens in het land gehouden. Vervolgens plaats een deel zich voor de Landelijke Halve Finale en vervolgens de Finale, een 2-daags evenement in Panningen. Naast het NJK (Nederlandse Jeugd Kampioenschappen) wordt dit gezien als het belangrijkste jeugdtoernooi van Nederland.

Ranglijsttoernooien

Bij de ranglijsttoernooien wordt, naast toernooiwinst, gespeeld voor punten op de ranglijst en een hogere licentie (dat laatste uiteraard niet bij de A-toernooien). Jeugdranglijsttoernooien (JRLT) worden georganiseerd in drie categorien: voor A-spelers, B-spelers en spelers die geen A- of B-licentie hebben.

Op dit moment zijn er jaarlijks 2 ranglijsttoernooien voor A-spelers:

 • Tilburg
 • Den Haag

Er zijn 3 ranglijsttoernooien voor B-spelers:

 • Hoorn
 • Assen
 • Soest

Er zijn 5 ranglijsttoernooien voor spelers zonder licentie:

 • Maasbracht
 • Hoorn
 • Tilburg
 • Assen
 • Soest

Hiernaast wordt er jaarlijks in Zoetermeer een Ranglijstfinale georganiseerd voor de beste 24 niet A- en B-spelers per leeftijdscategorie die na de 5 Jeugdranglijsttoernooien nog geen B-licentie hebben behaald. Daar zijn nog enkele B-licenties te verdelen.

Ook vindt er eens per jaar in Aalsmeer het B-kwalificatie-toernooi plaats. Tijdens dit toernooi kunnen spelers alvast een B-licentie voor volgend seizoen veiligstellen. Spelers kunnen alleen op uitnodiging aan dit toernooi deelnemen.

Ranglijsten

Er zijn bij de jeugd twee lijsten: De ratinglijst en de ranglijst.

Ratinglijst

De rating geeft ongeveer aan wat het niveau van een speler is. Als een jeugdspeler enkele officiele wedstrijden heeft gewonnen, dan krijgt deze een rating. Bij elke winstpartij krijgt de speler er punten bij. Bij verlies gaan er punten van de rating af. De hoeveelheid punten die erbij of eraf gaan, hangt af van de sterkte van de tegenstander.

Ranglijst

Spelers met een A- of B-licentie komen op de ranglijst, uitgezonderd de welpen, die komen allemaal op de ranglijst. Een speler kan punten verdienen voor de ranglijst door resultaten te boeken tijdens:

 • Nederlands Jeugd Kampioenschappen
 • Competitie
 • Ranglijsttoernooien
 • Nationale Jeugdmeerkampen

Via onderstaande links kun je de diverse rang- en ratinglijsten bekijken:

De NTTB Jeugdcup

Dit is een tweedaagse evenement dat plaats vindt plaats op topsportcentrum Papendal. Het toernooi is een krachtmeting tussen de acht tafeltennisafdelingen van Nederland. De acht afdelingen worden ingedeeld in twee vierkampen (op zaterdag), waarna het toernooi zondag uitgespeeld wordt via kruisfinales, finales en plaatsingswedstrijden tot een eindstand 1 t/m 8. Gespeeld wordt volgens het normale competitiesysteem, dus negen enkelwedstrijden en een dubbel per drietal. De resultaten van de jongens uit het 1e en het 2e drietal worden bij elkaar opgeteld, zo ook bij de meisjes.

De tafeltennisafdelingen selecteren de spelers die aan dit evenement mee mogen doen.

Euregio-toernooi

Dit is een tafeltennis-uitwisseling waaraan de Nederlandse afdelingen Oost en Noord en de Duitse afdelingen Emsland en Grafschaft Bentheim meedoen. Het toernooi is een individueel toernooi in drie leeftijdsklassen (junioren, kadetten en pupillen) bij zowel jongens als meisjes. In elke klasse spelen 16 spelers (4 van elke afdeling). Het toernooi werkt toe naar een eindrangschikking van 1 t/m 16 in elke klasse. De scores van alle individuele spelers worden bij elkaar opgeteld en die bepalen welke afdeling de uiteindelijke winnaar wordt. Verder zijn er individuele prijzen voor de nummers 1 t/m 3 en krijgt iedereen een oorkonde.

De tafeltennisafdelingen selecteren de spelers die aan dit evenement mee mogen doen.

Trias 2 (jeugd) kampioen!

Sterk optreden TTV Trias bij Nationale Jeugdmeerkampen

Verslag Jeugdwedstrijden Trias 3 november

Jeugdwedstrijden Trias 23 oktober

Winst en verlies voor Trias

Trias meisjes zetten goede prestatie neer bij Euregiotoernooi

Spannende wedstrijden in het Triaspant

Eerste uitwedstrijd van het seizoen jeugd Trias

Goud en brons voor Mayra Monincx en Floortje Gerritsen bij ranglijsttoernooi in Maasbracht

Thomas Wijnhout behaalt knappe 12e plaats bij Internationaal Jeugdtoernooi Leuven

Bart van der Zanden Nederlands Kampioen Para tafeltennis

Trias op volle toeren bij afdelingskampioenschappen

Eremetaal voor onze tafeltennistalenten! TRIAS jeugd goed op dreef bij de NK.

Mayra Monincx behaalt B-licentie - Op naar het Nederlands Kampioenschap