Thomas en Nienke Wijnhout mochten dit jaar meedoen aan de B kwalificatie 2018, het toernooi waar alvast een B licentie voor volgend seizoen verdiend kon worden of waar B-spelers hun B-licentie kunnen behouden. Eigenlijk is het dus een ranglijsttoenooi voor B en C spelers.

Bij de meisjes pupillen kon 1 meisje een B licentie verdienen. Nienke stond als eerste geplaatsten was dus op papier de favoriet. Ze moest wel eerst drie meiden verslaan om die status waar te maken. Bij de jongens pupillen was de weg naar een B wat langer. Eerst moest Thomas minstens derde worden in een poule van vijf, en dan nog eens twee wedstrijden in een afvalsysteem. Thomas stond van de 22 jongens als vierde geplaatst. Hij zou dus eigenlijk de poule door moeten kunnen komen en hopelijk nog iets meer.

Nienke begon haar toernooi goed en won redelijk overtuigend van Willemijn Bod. De wedstrijd erna moest ze tegen Leia Junge, een meisje met een erg lastige opslag. Hierdoor verloor Nienke de eerste game met 11-3. De tweede game lukte het Nienke om de opslag terug te slaan en wist ze er een wedstrijd van te maken. Het werd een zware strijd die Nienke met 17-15 wist te winnen. En het bleef spannend tot het laatst, maar Nienke hield het hoofd (een klein beetje) koel en pakte haar tweede overwinning. De B-licentie was nu dichtbij! De laatste wedstrijd moest Nienke tegen Xandra van den Berg. Eigenlijk was dit de finale, want beide meiden hadden alles gewonnen. Dus de winnares ging met een B licentie naar huis. De spanning was dus groot waardoor het niveau niet al te hoog meer was. De eerste game verloor Nienke met 11-9, maar na wat tips van coach Frank kreeg Nienke door dat Xandra moeite had met backspin. Het bleef spannend, maar Nienke bepaalde nu wel het spel met die backspinballen en won drie games op rij. De overwinning was binnen en dus de B licentie ook. Klasse Nienke!!!

Broer Thomas wachtte een lastig toernooi. Er waren minstens 12 spelers die tot de kanshebbers behoorden. De concurrentie was dus groot. Onder toeziend oog van coach Ton begon Thomas het toernooi tegen Guus Raijmakers met een snelle 3-0 overwinning. De tweede wedstrijd tegen Bryan Minkes was lastiger. De eerste game ging met 13-11 verloren, maar toen Thomas meer initiatief nam, stond een 3-1 overwinning toch nog snel op het bord. Tegen Daan Hamaekers (een speler met een B-licentie) kende Thomas weer weinig problemen: een 3-0 overwinning. Plaatsing voor de volgende ronde was een feit. Alleen moest hij nog wel om de eerste plaats in de poule strijden tegen Rogier van den Broek. Rogier bleek in deze partij net de gelukkigste en pakte zo de eerste plek. Thomas werd tweede, Daan derde.

In de volgende ronde, een soort halve finale, moest Thomas tegen Max Bogaard. Dit werd een hoogstaande partij (misschien wel de beste van de dag bij de pupillen) waarin beide jongens de ene mooie bal na de andere sloegen. De ballen gingen af en toe zo hard dat coach Ton moest denken aan BAM BAM van de Flintstones. De games werden om en om gewonnen. Helaas voor Thomas was Max in de beslissende vijfde net beter en won de hij de partij. Thomas was daarmee uitgeschakeld. wat geen schande was, want ook Max was al een speler met een B-licentie. Thomas heeft laten zien goed mee te kunnen met B-spelers en zal volgend seizoen vast een B-licentie weten te bemachtigen.

Thomas en Nienke speelden beide een goed toernooi waarbij Nienke in het bezit kwam van een B licentie. Daarmee is ze alvast geplaatst voor het NJK 2019. Trias heeft afgelopen seizoen dus twee B-spelers gekregen: Nienke en Femke.

Kersttoernooi basisscholen, geef je nu op!

Verslag Kwartfinale Nationale Jeugdmeerkampen

Jeugdwedstrijden Trias